Uncategorized

Gehechtheid zorgt voor lijden.

Iedereen die mij kent weet dat ik fan van IKEA ben. Niet alleen als consument, maar ook als oud werknemer. In die drie jaar dat ik er gewerkt heb, heb ik ervaren dat IKEA een prachtig bedrijf is met een hele krachtige en duurzame visie, een beeld dat aan de buitenkant helaas niet altijd herkend wordt.

IKEA heeft mij ook geholpen om te onthechten van dure spullen. Tijdens mijn huwelijk was ik samen met een man die erg van mooie en dure spullen hield en daar ook erg aan gehecht was en in de tien jaar dat we samen waren ging ik daar als vanzelf een beetje in mee. Toen ik ging scheiden merkte ik dat ik eigenlijk niet persé van mooie en dure spullen houd en dat ik er al helemaal niet aan gehecht ben.

Volgens Eckhart Tolle is gehechtheid een van de belangrijkste oorzaken van het lijden in ons leven. Ik kon dat in die tijd inderdaad beamen, juist omdat ik er geen last van had maar mijn ex-man wel, die ik regelmatig zag lijden omdat hij zo gehecht was aan zijn spullen en er dus niet goed mee om kon gaan als er iets met die spullen gebeurde (ze raakten zoek of beschadigd).

Toen ik mijn eigen huis ging inrichten deed ik dat dan ook met een zeer beperkt budget (1000 euro) en besloot ik vooral mijn spullen bij IKEA te kopen. Ik kocht een KLIPPAN bank van 139 euro en daar was ik echt super gelukkig mee. In die tijd riep ik altijd: ‘Wat mij betreft zit ik de rest van mijn leven op mijn KLIPPAN bank.’ 

Maar na acht jaar verdween de KLIPPAN naar een opslag omdat ik mijn anti-kraak huis uit moest en ik niet alle spullen mee kon nemen naar mijn nieuwe onderkomen in Zeeland. Ik heb me toen afgevraagd of dit het einde van mijn KLIPPAN tijdperk zou zijn.

Gelukkig was dit niet zo. Afgelopen winter hebben mijn partner en ik een aantal dingen in het interieur van zijn huis in Krommenie veranderd en ook heb ik de opslag leeggehaald waardoor de KLIPPAN bank opeens weer bij ons op de slaapkamer stond. Daar was hij eigenlijk te groot voor dus ik vroeg mijn partner: ‘Schat is het een idee dat de KLIPPAN naar de woonkamer gaat?’ Hij vond het best en inmiddels zit ik al weer een paar maanden op mijn eigen vertrouwde KLIPPAN bank. Ik ben er superblij mee en vraag me af of ik niet stiekem een beetje gehecht ben aan deze bank.

Esmeralda

PS Wil je meer weten over onthechting en andere zaken die zorgen voor minder lijden in jouw leven? Bekijk dan de gratis video serie: ‘Tolle in een notendop’, waarin de essentie van de boodschap van Eckhart Tolle belicht wordt. Ben je al bekend met Eckhart Tolle en heb je zin om daar concreet en praktisch mee aan de slag te gaan, kijk dan eens op deze website waar een aanbod staat van twee mooie Tolle trainingen: een eendaagse en een vierdaagse: voor professionals die de wijsheid van Eckhart Tolle echt willen begrijpen!

L(i)EFS, Esmeralda

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment